​En pH-perfekt pool

​En pH-perfekt pool

En pH-perfekt pool

Oavsett om du redan njuter av en vacker privat pool eller drömmer om din egen, har du antagligen hört talas om pH och att det spelar en viktig roll i kvaliteten på ditt poolvatten. Men vad är pH? Varför och hur mäter jag det, eller vad kan gå fel om vi inte tar hand om det alls? Så många frågor…
I den här bloggen vill vi berätta om vikten av att hålla en optimal pH-nivå i din värdefulla pool. Oavsett om det är en billig uppblåsbar pool eller en infinity-pool, kommer du att hålla ditt pH-värde perfekt, gynna dig, din utrustning och desinficeringen.

Vad är pH och varför är det viktigt för min pool?
PH är en vanligt förekommande skala för att visa surhet eller basalitet hos en vätska. PH mäts och övervakas i en hel del industriella och kemiska tillämpningar. Idag ska vi bara prata om pH relaterat till simbassänger. Det finns mer än tillräckligt med att säga om detta ämne. Om du vill läsa mer ingående om pH och dess historia, klicka här.
PH-skalan går från 0 till 14 och 7 är vad som är känt som pH-neutralt. Allt under 7 är surt och allt över 7 beskrivs som basicitet. För poolägare är det det viktigaste värdet att övervaka och reglera. När det är dags att dosera klor får du en visuell indikation och poolen börjar växa alger och bli grön. När din pH-nivå inte är i balans får du inget visuellt larm eller varning alls. Det är helt osynligt tills det är för sent.
Vi måste hålla pH i vår pool vid ett börvärde på pH 7,2. Vid detta specifika börvärde är vattnet perfekt för vår hud, kommer inte att irritera dina ögon eller påverka din andning. Klor interagerar också med pH-nivån, vid det här börvärdet är vi säkra på att klor kan fungera under optimala förhållanden. Det kan få konsekvenser om du försummar din pH-nivå för länge. Vi berättar mer om det i resten av vår blogg.

Hur mäter jag pH-nivån i min pool?
Det är 2020, vi är redan några decennier in i den digitala tidsåldern. Sluta mäta pH med vätskor eller pH-testremsor. Dessa är ok för att ge dig en allmän indikation på pH-nivån, men saknar någon precision. Kom ihåg att pH-skalan går med en faktor 10. Det betyder att pH 6 är 10x surare än pH 7 och pH 5 är 100x surare än pH 7. Och så vidare, och så vidare.
En digital pH-mätare mäter pH i din pool, exakt och inom några sekunder. I dag kan du få en pålitlig pH-mätare utan att spendera mycket pengar. Du kan till och med beställa dem här på vår webbplats. Men tillräckligt med självreklam, låt oss fortsätta vår historia.

Hur fungerar en pH-mätare?
PH-mätare och pH-elektroder har båda känsliga porösa glaselektroder. Denna elektrod är fylld med en vätska som reagerar på pH-nivån i vattnet, den kommer i kontakt med. Inuti pH-elektroden finns det en andra kammare med samma vätska. Denna vätska kommer emellertid inte i kontakt med vatten eller luft och förblir mer stabil. PH-mätarens elektronik mäter skillnaden i spänning mellan kamrarna och översätter den till ett pH-värde.


Vad kan hända om min pH-nivå är för låg eller för hög under en lång tid?
Många saker kan och kommer att gå fel om du försummar din pH-nivå för länge. Du kanske kalkylerade och använde för mycket pH-korrigerare, eller kanske misslyckades ditt automatiska doseringssystem. Oavsett anledning kan det ha en allvarlig inverkan på din personliga hälsa och din utrustning.
Din hud gillar vatten runt ett pH på 7, allt för högt eller för lågt kan orsaka irritation på huden, ögonen och till och med luftvägarna. Vänligen inte få panik, mousserande vatten har en pH-nivå på cirka 4, det är 10.000 gånger surare än pH 7. Du kan säkert dricka detta, du kan till och med simma i det en kort tid, men jag antar att dina ögon kommer att vara den första som berättar att något är fel. Ta inte några risker tänk på barn eller personer med känslig hud. Mät, övervaka och reglera ditt pH och ta hand om dina baders hälsa.
Men det kan bli ännu värre. Din dyra poolutrustning kan bli permanent skadad om du inte tar hand om din pool. Det kan skada din mekaniska tätning på din pump. En trasig mekanisk tätning kan förstöra din pumps motor och kanske till och med översvämma ditt tekniska rum. Det påverkar också färgen på din vackra poolfoder, brickor eller glasfiber. Det kan bleka färgen och orsaka irreparabel skada. Några dyra automatiska doseringsmaskiner eller saltelektrolys installerade på din pool? Lita inte bara på dina sensorer och mät manuellt då och då. En trasig pH-sond till exempel visar en pH-nivå på 7. Om du inte mäter manuellt tar det dig lång tid att ta reda på det. Ibland, kanske till och med för länge.

Hur sänker eller höjer jag min pH-nivå?
Nu har du mätt ditt pH och du måste höja eller sänka pH-nivån mot den optimala börvärdet. Lyckligtvis har du bara två alternativ, vanligtvis benämnda: pH-Plus och pH-Minus.
I 90% av världen har pooler en tendens att öka sin pH-nivå över tid. För att motverka denna effekt måste vi dosera pH-Minus. PH-Minus sänker pH-nivån i din pool och kan köpas i både granulär och flytande form. Var försiktig, detta är ett syrabaserat ämne som kan orsaka allvarliga brännskador eller skador på luftvägarna. Använd det alltid i ett väl ventilerat rum och förvara det säkert utom räckhåll för barn. Läs instruktionerna noggrant när du gör pH-justeringar manuellt. Om du använder ett automatiskt pH-doseringssystem måste du vara försiktig när du byter slang och pH-burkar.
Du använder ph-Plus om du vill höja pH-nivån i din pool. pH plus är mindre vanligt men kan hittas mest i granulär form. Vi ser vanligtvis efterfrågan på pH plus i områden med surt regn, tallskogar eller i bassänger fyllda med grundvatten.
Manuell pH-dosering
Vi har redan beskrivit vad du behöver för att justera din pH-nivå. Om du har glömt eller om du bara bläddrade direkt till det här avsnittet, kan vi upprepa det igen: en pH-mätare, pH-plus eller pH-minus. Det är allt.
Självklart om du doserar manuellt måste du kontrollera pH-nivån noggrant regelbundet. Använd en välkalibrerad pH-mätare eller pH-elektrod, ta ett prov av ditt poolvatten och mät tills mätningen har blivit helt stabil. Nu vet du pH-nivån i din pool och du kan lägga till kemikalierna i enlighet därmed. På baksidan av dina kemikalier hittar du den information som behövs för att dosera ordentligt. Häll aldrig allt på samma plats, gå runt poolen och försök att blanda med en poolborste eller poolnät. Försök att inte överdosera och gå alltid i små steg. Använd aldrig en komplett flaska på en gång, det kan skada din pump och filter om den går igenom för koncentrerad.
Hur ofta ska jag mäta pH i min pool? Om du doserar din pool manuellt måste du kontrollera pH-nivån minst en gång per vecka. Om du badar ofta och använder din pool aktivt, mät dagligen. Dina poolers pH-nivå kan variera mycket från dag till dag, beroende på antalet badare, badtid och temperatur.

Automatisk pH-dosering
Om du har en nyligen köpad pool i marken, finns det en god chans att du har ett helt automatiserat pooldoseringssystem. Automatiska doseringssystem ökar, de har blivit mer prisvärda och mer pålitliga under det senaste decenniet. Viktigast av allt tar de bort mycket extra arbete och bekymmer. Nu behöver du inte mäta varje dag och du behöver inte komma i kontakt med otäcka kemikalier.
Automatisk pH-dosering görs vanligtvis genom att injicera pH direkt i rörets rör. Poolvattnet övervakas av en pH-elektrod som automatiskt slår på eller stänger av en liten pH-doseringspump. Se bara till att hålla pH-elektroden kalibrerad och att din pH-behållare är fylld. Den senaste generationen av automatiska doseringssystem för pooler har till och med ett alternativ som låter dig informeras när din pH-kapsel håller på att bli tom. Det skulle fortfarande vara klokt att mäta manuellt då och då, din pH-elektrod bara varar några säsonger och kan skadas ganska snabbt om den inte tas om ordentligt.

Kalibrera din pH-mätare och pH-elektroden regelbundet
Vi har nämnt det tidigare, en pH-mätare eller pH-elektrod som inte är kalibrerad, är i princip värdelös. En dålig pH-nivå kan orsaka allvarliga hälsoskador för dina badare och förstöra dyra poolutrustning.
Vi måste kalibrera vår pH-mätare eftersom referenslösningen inuti pH-mätaren kommer att ändra dess värde över tid. Detta kommer att göra att våra pH-mätningar är felaktiga. Så hur gör vi vår pH-mätare noggrann igen? Du gissade det, vi kalibrerar det.
Vi rekommenderar att du endast använder färsk pH-kalibreringslösning. Kontrollera det bästa före datumet och se till att det var förvarat ordentligt med locket tätt stängt. Det blir mindre exakt efter ålder eller när den utsätts för luft.
Hur vet du när du ska kalibrera din pH-mätare? Det finns bara ett enkelt sätt som jag rekommenderar. Skaffa en flaska färsk pH-kalibreringsbuffert, till exempel pH 4. Lägg din pH-mätare i kalibreringslösningen och mät pH. Om du inte mäter 4 exakt måste du kalibrera din pH-mätare.
När vi kalibrerar en pH-mätare berättar vi programvaran exakt var ett visst pH-börvärde är. Om vi till exempel använder en pH-kalibreringslösning med pH 4 kommer programvaran att logga in denna punkt i dess minne och nu kalibreras den igen. De flesta moderna digitala pH-mätare har automatisk kalibrering. Den här funktionen gör det enkelt för dig, detekterar automatiskt rätt pH-buffert du använder och kalibrerar sig själv. För ökad noggrannhet kan du alltid kalibrera på 2 poäng. Vi rekommenderar att du använder antingen pH 4 och pH 7 eller pH 7 och pH 10.
Ett annat skäl till att vi rekommenderar dig att kalibrera ofta är att det berättar mycket om din pH-mätares hälsa. Det är en bra indikation på att det är dags att byta ut pH-elektroden eller köpa en ny pH-mätare.

Förvara din pH-mätare korrekt och låt den hålla längre
Har du någonsin lagt märke till den lilla flaskan, fylld med en lösning som skyddar glassensorn på din nya pH-elektrod? Eller märkte du någonsin några droppar eller vätska i skyddslocket på din nya pH-mätare? Detta är flytande är det som kallas KCl-lagringslösning och är speciellt utformat för lagring av pH-mätare och pH-elektrod. (Om du också använder en ORP-elektrod, rekommenderar vi att du lagrar dem på exakt samma sätt som deras pH-kusiner)
KCl Storage-lösning är nästan en magisk lösning som håller din pH-mätare eller pH-elektrod i fantastiskt skick. Det är faktiskt (nästan) samma vätska än den vätska som du hittar i din pH-mätare. Först och främst skyddar den din pH-mätare eller pH-elektroden från att torka ut. Förutom tyngdkraften är luft dina pH-elektrodernas största fiende. Om elektroden utsätts för luft under lång tid eller torkar helt ut, har du orsakat permanent skada. Det är därför nya pH-mätare och pH-elektroder alltid levereras med en skyddskåpa, vanligtvis redan fylld med KCl-lagringslösning.
Denna magiska vätska skyddar inte bara den från att torka ut, den laddar också upp vätskan i din pH-mätare. Ja, du läste det korrekt, det ger tillbaka all viktig juice till din elektrod. Detta gör att den mäter noggrant och längre.
Det är därför det är viktigt att använda skyddslocket på både din pH-mätare och en pH-elektrod när du inte använder enheten. För pH-elektroden, se till att du fyller flaskan så att elektroden är helt nedsänkt. För pH-mätaren kan du antingen doppa den direkt i lösningen i en sekund eller tillsätt några droppar på locket.
Tips: Om din pH-mätare har nått slutet av sin livslängd? Försök att blöta det i KCl Storage Solution i 48 timmar. Det är inte garanterat att det fungerar i alla fall, men det kan vara några extra mätningar ur din pH-mätare.

Om du läser noggrant kommer du att belönas.
Så den här historien kommer att ta slut. Vi hoppas att du lär dig mer om varför och hur det är viktigt att ta hand om din pool. pH är osynligt och olyckor inträffar. Kom ihåg grunderna så kommer du att njuta av hälsosamt poolvatten och få ut det mesta. Mät manuellt då och då, håll dina instrument kalibrerade och förvara dem korrekt. För de läsare som har nått det här långt vill jag tacka er och belöna er med 10% rabattkod. Du kan använda denna: PHPERFECT10 kod under kassan och kräva rabatt. Vi kommer snart tillbaka med en annan blogg, tills dess, håll din pool-pH perfekt.